Ruimtevaartechnologie goed beschermd op weg

Een reis van miljoenen kilometers door de ruimte begint voor elke satelliet op aarde: met het verschepen van gevoelige en nauwkeurige optische grondapparatuur (OGSE) voor het testen van instrumenten van GALA (Ganymede Laser Altimeter) op de ESA-satelliet JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer), het uitvoeren van eind-tot-eindtesten op het niveau van het ruimtevaartuig en de vlekkeloze verzending naar de lanceerlocatie in Kourou. Precies dit is waar het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) IPS Technology voor benaderde vanwege de ruime ervaring en beschikbare disciplines om delicate technologie veilig van cleanroom naar cleanroom te transporteren. De ontwikkelde verpakking werd succesvol door DLR getest in Berlijn in Duitsland en vervolgens ingezet voor transport naar de integratie- en testfaciliteit van de satelliet in Toulouse, Frankrijk.

Schokken, trillingen, temperatuur en magnetische straling

Om te zorgen dat niets een succesvolle lancering in de weg staat, moet elke mogelijke impact tijdens het transport uitgesloten worden. Tim Ummels van IPS Technology, onderdeel van Meilink, legt uit wat daarbij komt kijken: “Het gaat om strikte eisen op het gebied van schokken, trillingen, temperatuurwisselingen en magnetische straling. Deze worden door de klant afgegeven en daarop ontwikkelen wij vervolgens een specifieke verpakkingsoplossing. In ons gecertificeerde test-lab meten wij daarbij steeds of de verpakking aan de normen voldoet of dat er nog aanpassingen nodig zijn. Daarna is de verpakking live getest in een transport tussen Berlijn en Toulouse en vervolgens is de oplossing in productie genomen. Het geheel bestaat uit een stalen transport assy voor cleanroom-gebruik, cleanroomzakken en een geïsoleerde kist voor internationaal transport.”

Here in Berlin we have finalized and tested the GALA OGSE and also used it successfully for testing in Toulouse. The transport to Toulouse and back was very good and worked as planned. Attached you’ll find pictures of the setup and the preparation for sending. Thank you again for your support!

Christian Althaus
AIV and Optomechanics Engineer
Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR)


Christian Althaus (DLR) test procedures van de OGSE in het laboratorium van DLR, Berlijn


Jan Binger (DLR) doet de laatste werkstappen voor het verschepen van de OGSE met de verpakkingsoplossing van IPS

Meerdere Meilink disciplines

De overall-regie, ontwerp en testen werd door IPS gedaan, Precision Cleaning en cleanroomzakken werden door Innovar geleverd en de geïsoleerde transportkisten zijn door Meilink in Schijndel vervaardigd. Door naadloze aaneenschakeling van disciplines in meerdere Meilink-vestigingen konden wij een essentiële bijdrage leveren aan het succesvol lanceren van satellieten en het veiligstellen van cruciale ruimtemissies. Succes voor onze klanten, dat is waar wij voor gaan!

Meer weten?

Meer weten over verpakkings- en transportmogelijkheden voor kostbare en gevoelige hightech apparatuur? Kijk op IPS Technology of neem contact op: +31 40 2647 200.

Lees ook:

Meilink verpakt steeds duurzamer

Meilink verpakt steeds duurzamer

Met luchtkussenfolie van gerecycled materiaal De verpakking van uw goederen moet goed zijn. Zowel goed beschermd als ook zo duurzaam mogelijk. Daarom hebben we bij Meilink nu Ocean Green luchtkussenfolie dat uit 95% gerecycled materiaal bestaat en 100% recyclebaar is....

Lees meer
Meilink 150 jaar: Wereldspeler in hightech-verpakkingen

Meilink 150 jaar: Wereldspeler in hightech-verpakkingen

Uit het artikel in Kijk op Oost Nederland: Het is ook simpelweg een heel mooi vak, vindt Peter Rikken. “Uitdagend, vernieuwend, altijd anders. Het mooie daarbij is dat dat vernieuwende aspect ook geldt voor de bedrijven waarvoor wij werken. Het zijn belangrijke...

Lees meer
Motoren op transport naar de woestijnrally in Abu Dhabi

Motoren op transport naar de woestijnrally in Abu Dhabi

Meilink ‘in the desert’ De klassieker in de woestijnrally’s, Abu Dhabi’s Desert Challenge, begint dit jaar op 25 februari. Om zeker te zijn dat de motorrijders dan ook van start kunnen, bestelde Impeco bij Meilink kisten voor het transport van de motoren. Wij leverden...

Lees meer