Met hoofd en onderbuik

Het jubileumjaar van IPS Technology is tevens het zilveren jubileum voor Frits Bax en Peter Geerts. Samen vertellen ze hoe ze met een helder hoofd en een goed werkende onderbuik iets moois van die onderneming maakten.

Die onderbuik hoort bij Peter (63). Glimlachend vertelt de oprichter hoe hij tot voor kort belangrijke investeringen nam op basis van zijn gevoel. “Volgens mij kan dat wel wat worden, zo’n cleanroom”, hoorde hij zichzelf ruim tien jaar geleden zeggen. Inmiddels werken er bijna vijftig mensen bij dit onderdeel van IPS.

‘Ik mag het toch wel een beetje missen?’

Een beetje heimwee naar die tijd heeft hij wel. De huidige mededirecteur snapt dat het tegenwoordig zo niet meer gaat. “IPS is nu een onderdeel van Meilink, een veel groter concern. En dus werken we volgens de procedures die bij een bedrijf van zo’n omvang passen. Het heeft IPS veel opgeleverd. Een willekeurig voorbeeld: het personeelsbeleid is veel volwassener dan voorheen. En het is logisch dat een verwijzing naar mijn onderbuik niet genoeg is voor aanzienlijk grote investeringen. Maar ik mag het toch wel een beetje missen?”

Op anderhalve meter afstand hoort Frits (55) het knikkend aan. “Ik herken dat wel. Laat me een product zien waar een verpakking voor ontwikkeld moet worden en ik heb de oplossing bedacht. Kwestie van jarenlange ervaring. Zit allemaal in mijn hoofd. Maar dat voldoet niet. Een ontwerp moet goed te verantwoorden zijn en dus moeten we op papier aantonen wat ik al lang meen te weten.”

Een beetje ironisch is het wel: IPS ontworstelde zich een kwarteeuw geleden aan een groot bedrijf, Philips, en koos ervoor om een paar jaar geleden wederom deelgenoot te worden van een groter geheel. “Die vergelijking gaat mank. Bij Philips pasten we niet meer bij de kernactiviteiten en bij Meilink versterken we die juist”, wijst Peter op het verschil.

“Je moet hier weg, anders kom je nooit los”

Over Philips. Want daar begon het allemaal. “Ken je het begrip Centurion nog?”, vraagt Frits. “Die ingrijpende reorganisatie van Timmer, de toenmalige topman van Philips? Uiteindelijk leidde dat tot onze verzelfstandiging. Want we zagen van verre aankomen dat ook onze club, het Verpakkingsontwerpbureau, ooit aan de beurt zou komen.” Peter: “Of dat we zouden worden samengevoegd met de mensen die consumentenverpakkingen ontwierpen. Dat leek me geen wijs idee, want dat is echt een compleet ander vak.”

Zo werd IPS geboren. Voor Peter als directeur-eigenaar een spannend avontuur (“Gezinnetje, twee nog jonge kinderen – stel je voor dat het mis zou gaan”), maar voor packaging engineer Frits veranderde er in het begin weinig. “We hielden zelfs onze werkplekken in het Philips-gebouw.” Peter weet nog hoe iemand van dat bedrijf adviseerde rap te verkassen, “anders kom je nooit los van Philips”. Maar dan kende hij Peter nog niet. “De huur was laag en door alle lege kantoren op onze verdieping kon ik stiekem aan landjepik doen. Ik zat er prima.” Brede glimlach.

Uiteindelijk volgde dan toch een verhuizing naar de Boschdijk, waar IPS nog altijd is gevestigd. Een nevenvestiging aan de Ambachtsweg volgde en biedt onderdak aan Innovar, de cleaning service provider en binnenkort volgt een extra locatie.

“Ik werk al 25 jaar voor hetzelfde bedrijf”

Het bedrijf zelf groeide van vier collega’s in 1996 tot ruim 100 nu. En wie oppervlakkig kijkt, zou denken dat IPS verder nog altijd hetzelfde doet als toen: verpakkingen ontwerpen voor industriële producten, machines en apparaten. Die indruk wordt versterkt als je hoort dat Frits al 25 jaar dezelfde klant bedient. “Ik werk ook voor andere opdrachtgevers hoor, maar het is waar: de eerste klant waar ik in 1996 de verantwoordelijkheid voor kreeg – daar ben ik nog altijd actief voor.” Tien jaar geleden was dat trouwens nog even spannend, toen een nieuwe manager daar sceptisch was over de noodzaak van een ontwerper van verpakkingen. “Ongevraagd zei hij me laatst dat ie zich had vergist. Dat hij blij is met IPS. En met mij.”

Overigens klopt de oppervlakkige beschouwing dat we nog altijd hetzelfde doen niet. Waar IPS vroeger verpakkingen bedacht, levert ze die tegenwoordig ook. Verder tekent het bedrijf voor de tooling – ontwikkling van transportmiddelen, testen, transport en het samenstellen van producten en productonderdelen. En dan is daar dus ook nog de cleaning.

Frits heeft al die jaren nooit de verleiding gevoeld om te verkassen. “Dit is prachtig werk. Ik kan het met de klanten goed vinden en de sfeer hier in huis is ook goed. Het is leuk dat ik bij het vorderen van de jaren een beetje de vraagbaak van de onderneming ben geworden. ‘Vraag dat maar aan Frits’, klinkt het dan.”

Van ‘laatste loodjes’ is geen sprake. “Integendeel. Sinds Meilink een belang heeft in IPS, heeft IPS een tweehoofdige directie en concentreert Peter zich meer op de techniek. Op de vraag hoe je een, vaak best eenvoudig, product goed door een complex proces helpt? Bij IPS is dat in goede handen. Zoals IPS ook bij Meilink in goede handen is.”

Hoe hij dat zo zeker weet? “Dat zegt mijn onderbuik.”

 

Lees ook:

Motoren op transport naar de woestijnrally in Abu Dhabi

Motoren op transport naar de woestijnrally in Abu Dhabi

Meilink ‘in the desert’ De klassieker in de woestijnrally’s, Abu Dhabi’s Desert Challenge, begint dit jaar op 25 februari. Om zeker te zijn dat de motorrijders dan ook van start kunnen, bestelde Impeco bij Meilink kisten voor het transport van de motoren. Wij leverden...

Lees meer
Als ondernemer mag je niet bang zijn om fouten te maken

Als ondernemer mag je niet bang zijn om fouten te maken

Uit het artikel in Link Magazine nummer 1: De belangrijkste les die Peter Rikken leerde in zijn jaren bij Meilink is dat je meer goed moet doen dan dat je fout doet. ‘Als ondernemer mag je niet bang zijn om fouten te maken, want als je niets probeert, kom je nergens....

Lees meer
UNIEK JUBILEUM: 150 JAAR MEILINK

UNIEK JUBILEUM: 150 JAAR MEILINK

Op 24 januari 2024 bestaat ons mooie bedrijf maar liefst 150 jaar! In een tijd van grote technologische ontwikkelingen, snelle startups en vele prachtige bedrijven in de maakindustrie staat  Want hoe bijzonder is het dat je als bedrijf door de uitdagingen van...

Lees meer